Kriget i östra Ukraina har gjort att många i området blivit hatiska och bittra.

Det har varit oroligt i östra Ukraina de senaste åren. Pastorerna i Slovjansk tror att det enda som kan skapa fred i regionen är den försoning som Gud erbjuder. Därför önskar man ha en mediekampanj i staden.

Pastorerna Sergej Demidovitj och Pjotr Dubnic besökte kontoret i Kervo i november för att diskutera anordnandet av en mediekampanj i staden Slovjansk. Budskapet om försoning behövs nu mer än någonsin i östra Ukraina, för kriget har splittrat byar, till och med familjer. Det är inte bara Grad-raketer som präglar området utan också känslor av hat, bitterhet och hämndlystnad.

– Slovjansk är i stort behov av budskapet om förlåtelse, säger Hannu Haukka, verksamhetsledare för MedieMission International. Förlåtelsen är den enda kraften som kan stilla de upprörda känslorna.

Pastorerna i Slovjansk tror att krigsläget i östra Ukraina kan få ett slut först när människorna i området försonats med Gud och som en följd av detta fått förmågan att förlåta människors brott.

Församlingar förde människor i säkerhet

En stor mängd människor, även kristna, flydde från östra Ukraina under kriget. I Slovjansk med sina 150 000 invånare finns det två stora evangeliska församlingar, vardera med 300–400 medlemmar.

Det finns många förstörda hus i östra Ukraina. Bilden är från Mariupol.

Församlingarna evakuerade tiotusentals invånare under kriget och räddade många från en säker död. En raketkastare av typen Grad skjuter fyrtio raketer i ett enda svep och när dessa faller till marken gör de stor skada på ett vidsträckt område runtomkring.
– Församlingsborna har gjort ett fantastiskt arbete, konstaterar Hannu Haukka. De har riskerat sina egna liv för att rädda andra människor.

Kampanjens tidtabell
MedieMission International och pastorerna i Slovjansk fortsätter med sina förhandlingar. Om allt går bra, torde mediekampanjen gå av stapeln redan inom några månader. Den blir i så fall den fjärde i ordningen i Ukraina. Tidigare har kampanjer arrangerats i Kiev, Sevastopol och Odessa.